fredag den 16. maj 2014

Havens Dag hos Camilla Plum


I dag var jeg og min kære veninde til Havens Dag på Fuglebjerggård, hvor Bl.a. Camilla Plum fortalte de besøgende om alle de forskellige ting i haven, som vi havenørder elsker så højt.


Camilla fortæller om strandkål

Camilla forklarede bl.a. om en efterhånden udryddelses-truet kålsort, som vokser vildt visse steder i Danmark, og som nu er fredet i en sådan grad, at man ikke engang må tage frø af planten. Hvordan hun så har erhvervet sig den, kan jeg ikke forklare. Men det er egentligt ret godt, for hun kan da, om nogen, holde liv i arten.

Engelsk spinat, fortalte fru Plum, bliver også kaldt for patientkål -  det er en slags havesyre, som bliver kaldt patientkål, fordi den blev givet at spise til patienter, da den generelt bare indeholder så mange gode ting og sager.


Gartneren Christian Sommer fortæller om æbletræer

Gartneren Christian forklarede mange spændende og interessante ting om æbletræer (selvom jeg ikke garanterer for hvor meget der hænger fast). Han fortalte for eksempel hvor enormt irriterende han finder æbleblomster... smukke ser de ud, men det kan ikke nytte noget at hver eneste blomst bliver til et æble, for så står man med en masse små og underudviklede æbler. Ideelt bør der kun være to æbleblomster pr. klynge.


Christian demonstrerer og forklarer

Dette træ, på billedet ovenover, lider af barkpest - eller træpest måske? - og derfor har det højst et eller to år tilbage inden det går ud. Indtil da kan man godt spise æblerne. Men, fortalte han, hvis du opdager sygdommen på træet og klipper den angrebne gren af med din saks, og derefter går hen til det næste træ og bruger den samme saks, så spreder du sygdommen.

Så det vil jeg da huske. Jeg tror det må gælde med alle plantesygdomme.


Christian taler om jordbær

Christian fortalte videre om jordbær.

Især hæftede jeg mig ved at man, efter hans udsagn, bør skifte alle sine jordbærplanter ud efter tre år.
Og ikke kun det... man bør også flytte dem helt fra det stykke jord, de har stået i. Helt ideelt bør der så ikke stå jordbær på det pågældende stykke de næste 12 år. Det er på grund af en bestemt sygdom som kan forekomme i jorden. Hvad den hedder kan jeg ikke huske nu, desværre.

Alternativt kan man vente i tre år, for at jorden kan få lov at regenerere. Så er jorden knap så "jordbær-træt".


Tanja

Alt denne gåen rundt i stegende sol var lidt hårdt, så vi tog et hvil bag en lille café på området, spiste noget mad og drak lidt kaffe.


Vi holder et lille hvil og spisepause i caféhaven

Dejligt sted.. billedet taler vist for sig selv.


Besøg af Kattemis Plum

Hvis du er allergisk overfor katte eller hunde, så bør du nok blive væk, for her vrimler med små søde kræ.


Kattemis i træ

Sød lille kattemis... enough said.


Sjov og fin hytte lavet af bark og træ

Denne lille fine hytte, på billedet her over, måtte jeg lige vise også. Den har intet at gøre med den øvrige tur... og heller ikke så meget med have og planter. Den er udformet af grene, bark og hønsenet og tætnet med fåreuld. Virkelig en god idé!


Camilla forklarer alt om georginer

Der blev også forklaret vidt og bredt om georginer (el. dahlia). Hvad jeg ikke vidste er at georgineknolde kan spises! De kan skrældes og koges og spises præcis som kartofler.

Nu ved jeg ikke om det gælder alle georginer, men da Camilla ikke snakkede om at der skulle være nogle giftige slags, så må man næsten gå ud fra at de ikke findes.

Efter sigende skulle de smage lidt som en blanding af kartofler, yams, og lidt skarpt, som fennikelknold, hvilket netop gør dem lidt mere interessante.


Planteskolen

Herover et lille stemningsbillede af planteskolen. Udsalg på økologiske tomatplanter til 15 kr. stykket (lidt gratis reklame).


Georgine Imperial

Disse Georgine Imperial knolde bliver til 3-4 meter høje georgineplanter. Men de skal dyrkes i drivhus for at blive til noget i Danmark.


Gratis georgineknolde

Og så var der gratis georgineknolde til alle! Nogle gange er der nogle der falder af, og da de ikke kan sælges fik vi dem blot. Hvis de stikkes i en potte, så skal der nok ske noget på et tidspunkt.


Planteskolen

Anden vinkel på planteskolen.


Asta Plum laver kryddermayonnaise

Her fortæller Camilla Plums datter, Asta, om hvordan man laver kryddermayonnaise. Hun er lige vendt hjem fra Ballymaloe Cookery School, så hun har grangiveligt lært en masse brugbare og smarte tricks.


Asta viser og forklarer

Opskrift på en stor omgang kryddermayonnaise:
4 æggeblommer og et helt æg.
1 hel saltsyltet citron (uden kerner)
1/4 - 1/2 liter olivenolie (alt efter hvor stor en mængde og hvor stift man ønsker mayo'en)
1 skefuld æbleeddike
Store mængder urter efter eget valg (eks. estragon, dild, kørvel, persille, chili osv.)

Æggene og citronen kommes i en foodprocessor, hvorefter de hakkede urter kommes i. Herefter hældes æbleeddike i, og olivenolien hældes i lidt af gangen.
Og Voila!

Camilla bemærkede til sin datter at det kunne være en god idé med hvidløg i, til hvilket Asta svarer, at så ville det teknisk set blive en aiöli.


Camilla laver kryddersalt

Til slut lavede Camilla en hurtig og enkel krydderurtesalt.
Fordelen ved denne måde at opbevare krydderurter i lang tid er, at de ikke mister deres aroma og olier og alt det gode som findes i urterne.

Hvis urterne varmes for meget op, så er de ikke værd at spise, og derfor bør man drysse urterne på maden lige før servering. Hvilket man kan gøre i form af saltet, der vises her.


Camilla

Meget enkel urtesalt:
1/2 kilo meget groft salt
Store mængder urter efter eget valg

Stopfyld foodprocessoren med urter (f.eks. basilikum, dild, persille, hvidløg osv.)
Hæld lidt salt ved og kør et minuts tid med foodprocessoren.
Hæld resten af saltet ved og kør til det hele er hakket.


Nordisk krydderurtesalt

Spred saltmassen ud på et stort fad og lad det tørre i solen eller v. 50 grader i ovnen, mens det vendes fra tid til anden til det er så tørt som det nu kan blive. Det skal nok holde sig.


Det var alt for i dag. :)

Glædelig maj derude!




Ingen kommentarer:

Send en kommentar