torsdag den 26. marts 2015

Nu skal der bygges ny hønsegård!


I dette indlæg vil jeg skrive om mine nye planer med udvidelse af hønsehold, bygning af hønsegård, udfordringer omkring hvem der ejer hvilken stribe jord, fremtidsudsigter, salg af æg, kyllinger og så videre. :)

Sidste år i marts fik jeg høns, for første gang i mit liv. Og det har været helt fantastisk! På bare et år har jeg oplevet at få bunker af æg, i alle mulige farver og nuancer, størrelser og udgaver. Jeg oplevede at have en skrukhøne, og fire små fine kyllinger. Jeg har oplevet at slutte cirklen ved at lære at slagte høns, plukke dem og rense dem for indmad. Jeg har været hele cirklen rundt.Og nu er jeg kommet der til hvor jeg har lyst til at udvide med endnu en hønsegård. Der skal jeg have mine slagtekyllinger, som jeg har i en stor kasse under varmelampe nu, og mine kommende æglæggere, som er blandinger af araucana, grünlegger og maran.

Vi har fundet et fint legehus, som skal bygges lidt om. Vi skal bl. a. have siddepinde til hønsene, og redekasser på begge sider.


Og nu kommer vi til en ting som egentlig generer mig en lille smule.. jeg har gået og fjernet døde træer og grene på et område som nærmest aldrig har været brugt til noget, i den tro at det var en del af landsbyens fællesområde. Som du kan se er der en nåleskov i baggrunden; den er privatejet.
Efter den kommer en lille sti, som jeg har fået at vide er skellet mellem privatskoven og fællesområdet. Efter kommer der et lille stykke hvor der er blevet lagt en masse døde grene og EFTER det har jeg planer om at lægge hønsegården.I går blev jeg så kontaktet af en ældre herre, som fortalte at jeg var ved at bygge hønsegård på hans grund.
Du kan måske forestille dig min overraskelse! Jeg bad ham vise mig hvad man mente præcist.

Og inden jeg fortæller videre, vil jeg blot fortælle at jeg selvfølgelig godt kan forstå at man ikke bare
skal bygge noget på andres grund uden tilladelse eller aftaler af nogen art.

Men det drejede sig om at jeg var en meter for tæt på stien. 1 meter...

Jeg spurgte om vi ikke kunne lave en aftale, hvilket han afviste inden jeg fik talt færdig. Han fik det til at jeg vil købe noget af ham. Jeg ville have spurgt om jeg må låne stykket de næste par år, da jeg nok er ude igen til den tid. Og som tak for lån kunne jeg evt. providere ham med æg fra tid til anden.

Jeg ved det ikke... jeg er nok et dårligt menneske i visse personers øjne ved at tænke sådan her, men altså hvor er det åndssvagt det her.
Nå, men lad os komme videre i teksten :) Kyllingerne, hvoraf fem af dem skal blive til kød senere, er nu knap tre uger gamle. De vokser hurtigt, men jeg kan ikke helt selv vurdere hvor meget, da jeg ser dem hver dag.
Hende, på billedet her over, beholder jeg. Hun er halvt grünlegger og hun har desuden arvet sin mors slanke skikkelse. Hvilket er to gode grunde til at beholde hende som æglægger. Flotte æg, men ikke så meget kød.

Jeg har nemlig planer om at gøre noget mere ud af salg af æg. Ifølge lovgivningens kapitel 4, § 8, stk 1, må man have op til 30 høns (inkl. hanen). Dette er altså hvis man skal undgå at registrere sig som firma og dermed igennem en masse med papirarbejde og kontrol.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=141841#Kap4
Jeg må dog ikke reklamere med mit salg af æg nogle steder. Men når man først har én fast kunde, som er helt vild med at få æg i forskellige farver og nuancer, fra høns som spiser økofoder, og som kommer ud og skraber i jorden, så kommer det helt af sig selv. Og så er det en del billigere end det i butikkerne.

Derfor udvider jeg, for jeg har nu allerede flere bestillinger end jeg kan hamle op med. Min ene faste kunde har allerede fortalt videre til sin nabo og til veninden, og på den måde går det slag i slag, 

Og jeg siger dig, det føles fantastisk! Og meningsfuldt :)Inden for de næste 1½ til 2 år flytter jeg og min familie til noget større, Et sted hvor man har plads til at have alle disse ting som man ønsker! Det bliver stadig her i Hornsherred, for her er smukt og det føles som hjemme. Men først er der afslutning af min uddannelse, og derefter nogle måneders hård arbejde. Men det sker! Og det sker snart!

Det med at have høns har virkelig ramt mig hårdt. Jeg er på et år gået fra at ville have høns så vi kunne få æg og måske endda kød, til nu at ønske mig flere forskellige racer og videresalg af mine egne æg! Måske endda en dag udbygge med salg af racehøns og kød. Men nu får vi at se.


God påske og glædelig forår! :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar