tirsdag den 22. april 2014

Jeg tæller solskinstimer


Fra d. 1. april og til og med søndag, har vi haft 170 solskinstimer i Danmark. 

*Klapper* det er flot gået af lille nordligt-liggende Danmark.


Solskin og selvtilfredshed

Det nemmeste ville være bare at slænge sig på græsplænen og lade huden drikke solstråler,. Men det kan jeg ikke, når græsset er for langt og jeg endnu har mange bede der skal graves og planter som skal sættes ud.


Jordbærbed


Jordbærbedet er nu helt fyldt ud med jordbærplanter, og endda i fine lige rækker.


Rabarber og citronmelisse


I min rabarberplante, som jeg har "overtaget" med haven, vokser der også en lille citronmelisse. Den får lov til at blive.


Taybær


Denne skønne bue er en bærbusk, Taybær, som sender lange ranker ud (som brombær). En dag får busken store røde og fine bær, som måske ikke smager af så meget, men som er uendeligt smukke. Jeg har sat den lange ranke i jorden, i håb om til efteråret at have endnu en plante.


Solstik


Min bærbusk med sorte stikkelsbær - Solstik - er kun fra sidste år, men vokser flittigt og har allerede lagt an til blomsterklaser.


Hvid japansk kvæde


Og ja... jeg kunne ikke lade være med at spendere lidt penge på denne japanske kvæde med store smukke blomster på. Jeg har plantet den ud i min trætønde, sammen med spirer af løvemund og gule jordbær.


Blå kærmindesøster


Mit blå hav af Kærmindesøster gør min have værd at spendere timer i.


Grøntsagsbed


Og her til sidst et lille kik på naboens have, som jeg nu har overtaget fuldstændigt. Ude til venstre, langs stengærdet, har jeg sat en række med hindbær. I midten af billede har jeg sået rækker og atter rækker med spinat, gulerødder, radiser, løg, dild, purløg, feldsalat, rosmarin, grønne zinnia og persille. Jeg har ofte læst at man kan undgå gulerodsfluen, ved at så gulerødder sammen med stærkt duftende urter og afgrøder. Derfor har jeg i hver anden række sørget for at så persille, rosmarin, dild, purløg, løg osv.

Stativet bagerst i havestykket er beklædt med et stykke gammelt hønsenet, som mine kæmpeærter kan få lov til at klatre op af i løbet af sommeren. 
Kæmpeærter er ikke store ærter, men 2 meter høje ærteplanter, som giver afgrøde i lang tid.


lørdag den 12. april 2014

Crazy Chick-lady


Kald mig bare tosset, for jeg ved det godt selv.

Åbenbart er det sådan med høns som med tatoveringer: har du ført fået én, så vil flere komme til.

Først kom Orbelle, Eva og Molly. En uge senere måtte jeg bare købe grünlegeren Vikke, for der måtte jo også grønne æg til.

Thias med den adopterede isa brown. Vi kalder hende Isa

For to dage siden kom en ensom høne hen og kiggede misundeligt på al den gode mad som jeg fodrede mine hønsedamer med. Jeg ved at hun halvt om halvt har fået lov til at passe sig selv, og at hendes ejer ikke ønsker hende mere. Så jeg tog den hurtige beslutning at adoptere hende.
Men da hun er noget ældre end de andre, så gik der ikke mange øjeblikke før hun havde overtaget hønsegården og synes hun bestemte det hele. Og sulten var hun også.

Den smukke sort/hvide maran. Nu hedder hun Musling

I dag tog jeg ud til hønsemanden i Skuldelev igen. Denne gang skulle min kære veninde have høns. Men ak, kan man dy sig, når man så får øje på den smukkeste lille sort/hvidbrogede maran?
Så jeg købte hende, og nu har jeg intet mindre end seks høns!

Så er det også nok. Håber jeg. :)





onsdag den 2. april 2014

De opfyldte hønsedrømme



Nu har jeg haft høns i lidt mere end en uge, og indtil videre har det været sjovt, finurligt, enormt hyggeligt, spændende og givende at have høns.

Sidste søndag valgte jeg at få endnu en høne, en røgfarvet grünleger, som nu hedder Vikke (som planten).


Fra venstre Eva, Molly, Orbelle og Vikke


Første gode erfaring her fra hønsefronten -  når man skaffer sig høns for første gang er det bedst at de kommer ind i hønsegården samtidig, for at have et bedre grundlag for udviklingen af den indbyrdes hakkeorden.

Stakkels Vikke kom en uge senere, og det fik hun en del stryg for, den første dag.


Vikke - grünlegger. Producerer lysegrønne æg.


Desuden er det bedst om hønsene har nogenlunde samme størrelse, og at de er ret unge.
Jeg kunne forestille mig, at hvis man blander størrelser, tid i hønsegården og alder for meget, så danner det for meget "mobning".


Min dreng med hans egen høne Eva. Det tager lidt tilvending.

Og så fik jeg fortalt at en hane altid er god at have til hønsegården, uanset om man ønsker kyllinger eller ej, for hanen vil gøre meget ud af at holde styr på hønsedamerne. Han er jo ikke interesseret i at have afpillede og tilskadekomne koner.


Det mindste hønseæg indtil videre

Lidt om æg vil jeg også fortælle. Lige nu går jeg utålmodigt og venter op de mørkebrune æg fra maranhønen Orbelle og de lysegrønne æg fra grünlegeren Vikke, men der går lidt tid endnu. 

Når deres kamme på hovederne er blevet røde (om ca en måneds tid) er de klar til at lægge æg.


Ét æg - to æggeblommer

Jeg og min familie undrede os såre, da vi ved frokosttid åbnede de første æg fra sperberne, og ud kom intet mindre end to blommer i hvert æg. 
Men dette er åbenbart ganske normalt for unge høns. Dobbel op på goodness.

Indtil for nyligt vidste jeg så godt som intet om hvordan det der med befrugtede æg det virker. Men nu ved jeg at hønsene helst ikke ligger sig på æggene, med mindre der er mindst syv (eller der omkring). Så er det straks nemmere at kontrollere det der med kyllinger og skrukhøns.

Dog  kommer alt det med haner, kyllinger og slagtehøns først senere, for mit vedkommende :)

Glædelig april!