tirsdag den 5. marts 2013

Blomster er et fantastisk anti-depressiv!

Sidste sommer, i min beskedne have, plantede jeg en masse blomster. Jeg elsker blomster, og intet gør mig mere glad end at se på alle de sprudlende farver og duften af roser, jasmin og levkøj.

Året 2012 var det år jeg begyndte min have. Jeg gravede  rosen -og staudebede og vendte jorden i min køkkenhave til jeg havde flere vabler end fingre. Der skulle ske noget!
Jeg tror jeg har brugt en formue på priklemuld, blomsterjord, barrodsroser, frø, drivhus, haveredskaber, havemøbler og pileflethegn. Jeg kan ikke sige hvor meget jeg har brugt.. men jeg har dog forsøgt at vælge den billigste løsning, når jeg havde muligheden.

Paint-tegning af min foreløbige plan for haven i 2012

Jeg lavede mig først en primitiv tegning i paint, så jeg kunne få mig en lille idé om hvordan alle mine idéer ville kunne virke. Den store klods i øverste venstre hjørne er huset. Min have ligger omkring et hjørne og er derfor nærmest delt i to. Den lange buede streg nederst i billedet er stengærdet, hvor jeg efterfølgende satte et fint (pilskævt) flettet pilehegn op i starten af april 2012. For at få selve formen på haven rigtig, kiggede jeg på google maps, men googles billeder var slet ikke tæt nok på, og jeg kunne ikk få mig et ordentligt indtryk. Kraks kort viste sig at være meget bedre til formålet.
Langt det meste blev som jeg ønskede; hegnene ind til naboernes haver blev stillet op i efterårsferien 2011. Pileflethegnet kom op og så nogenlunde anstændigt ud; det skærmede en smule af ned til fællesstykket. Syrenen (sorry, jeg er altså træt af syrener) blev skåret ned til en meters højde, og der blev plantet  roser imellem stubbene (mere om det senere ...suk...). Min skønne veninde lavede mig et stenbed i hjørnet op mod terassen. Køkkenhaven blev lanceret med et udvalg af forskellige grøntsager og en smule jordbær. Staudebeddet blev gravet og beplantet, og drivhuset blev beboet af tomater.

Min kompostbunke blev dog ikke rigtig til noget. Jeg skal i år have fat i en rigtig kompostbeholder, og ikke bare lade det ligge og flyde på jorden med dække over.. det holder ikke. Jeg fik heller ikke plantet klematis blandt roserne. Istedet skiftede jeg mellem røde og gule klatreroser.

Sahara - duftende klatrerose

Jeg elsker dog mine roser. De skuffer mig aldrig :)

Sahara

Jeg valgte tre slags klatreroser;
Sahara, fordi den er hårdfør, duftende, remonterende, og har en smuk sart gul farve.

Grand Award - klatrerose

Grand Award, fordi den dufter (ikke så meget som de andre), hårdfør og har store røde blomster med en anelse pink.

Sunrise - klatrerose

Og denne Sunrise; den dufter sødeste og dejligst af de tre rosenarter. Den har nuancer mellem gylden, kobber, orange og dyb rød.

Jeg valgte også to historiske buskroser, som jeg satte mellem stubbene af syrenerne.

Rose de Recht

Denne Rose de Recht dufter meget rosenagtigt, den helt typiske duft man forbinder med roser. Den gode Camilla Plum fortalte lystigt i et af hendes haveprogrammer, at skulle man lave rosensirup, så skulle man altså helst bruge historiske roser!

Perpetual Rose

Så valgte jeg også denne historiske rose; Perpetual Rose.
Og nu kommer vi til det - for jeg lærte nemlig noget om roser sidste sommer. Som det kan ses på billedet er frøken Perpetual ikke så evig alligevel. Planten ser syg ud og denne knop visnede bort, og ikke en eneste blomst åbnede sig. Så jeg skrev til rosenfirmaet og beskrev mit problem. Svaret overraskede mig noget; syrenerne, som roserne er plantet imellem, er faktisk selv i familie med roser. Tænk, syrener er en slags rose!! Mine buskroser kan simpelthen ikke tåle sat stå sammen med den store og brutale syren!

Så planen er at flytte min pinkfarvede Rose de Recht til et andet sted i haven her i næste måned. Frøken Perpetual klarede den desværre ikke. Tak hr. Syren, din store bølle. :(

Men roserne var ikke de eneste blomster jeg fik glæde af sidste år.

Jeg plantede for det første et væld af sommerblomster; her ibland blomsterkarse, cosmos, lathyrus og kornblomster. Det var lidt tilfældigt hvor de landede og derfor har jeg valgt ikke at have cosmos næste år, da de bliver ligeså høje som mig og skygger for meget for bl.a. klatreroserne.

Vildt bed med vilde sommerblomster og en lille vildkat.

Det vilde bed med sommerblomster langs pileflethegnet gav mig meget glæde. Især var det hyggeligt når kattene lå og solede sig i dem, legede eller gravede her... for så gik det ikke ud over de andre bede hvor planterne måske var mindre modtagelige for knubs. Så pyt skidt, lad de små kræ lege.

Koboltblå pragtsnerle

Herover en fin stor pragtsnerle, som klatrede om kap med blomsterkarsen.

Blomsterkarse - eller tallerkensmækker


Og her en fin gul blomsterkarse. Man blev altså helt glad i låget hver gang man kom ud og så de små farvestrålende pletter af solskin mellem alle de grønne blade.

Ærter langs pilen

Og selvfølgelig plantede jeg også en lille række ærter langs pilehegnet. Alt i en skøn forvirring.

Løvemund "Tangerine"

En blomst jeg blev afsindigt glad for er denne løvemund i sarte laksefarvede toner. Den er fin med mange blomster og ikke for stor og aparte, og det bedste er at den blomstrer helt til november hvor den ikke kan klare frosten mere.


Nicotiana i grøn

Denne Nicotiana eller tobaksblomst, er grøn! Og jeg elsker grønne blomster! Sidste år havde jeg også grønne zinnia og irlandsklokke (som er grøn, yay!). Jeg forsøgte af anskaffe mig grønne roser, men ak, den slags findes egentlig kun i Afrika, hvor de bliver dyrket og sendt til rige europæere som stilkeroser uden duft.

Løvemund i zinkbalje

Endnu et eksempel på smukke løvemund sammen med oregano, i en zinkbalje foran mit drivhus. Jeg har forsøgt at samle frø af løvemund, men de er så små at jeg ikke synes det er besværet værd. Så hellere købe dem igen på nettet næste år.


Fransk anemone

Her en fransk anemone. Jeg synes de er smukke, men de døde hurtigt i mit staudebed op langs husmuren. Det var der faktisk mange af stauderne der gjorde, og nu ved jeg hvorfor; husmuren udsender en del varme, som udtørrer jorden. Jeg skal i høj grad have udskiftet meget af jorden og huske at gennemvande grundigt inden og efter jeg kommer roser i bedet nu her i næste måned.


Eternel eller evighedsblomst

Denne evighedsblomst kom i staudebeddet sammen med georginer, ranunkel, fransk anemone og nicotiana. Den skal jeg ikke have næste år, men jeg er glad for at have prøvet den. Den er lidt som cosmos på den måde at evighedsblomsten også bliver ret høj (170 cm) og skaber et forvirrende kaos af væltede stængler og  blade over det hele. Selve blomsten er egentlig ikke rigtig noget at råbe hurra for; kronbladende er lidt som stive risskalder og farverne er lidt kedelige, varierende mellem mørk fesen rød til gul og orange.

Nu har jeg en lille kurv med gule og røde tørrede blomsterhoveder, som kan bruges til dekoration. Det var vidst det. Slut, ikke flere af den slags, tak.


Staudebed

Mit staudebed 2012; i år vil jeg udvide med en halv meter, og plante roser istedet.


Orange ranunkel

Denne ranunkel er jeg helt vild med og den vil jeg have i orange, hvid og pink næste år også!


Cobea scandens - klokkeranke

Slutteligt denne klokkeranke. Den er en dame som er vant til varme og frostfri jord året rundt, hvilket gør denne til en etårig her i Danmark. Jeg fandt ud af at jeg ikke gider besværet med denne næste år. Den voksede enormt langsomt, og satte først blomster i midten af august. Blomsterne var for så vidt yndige nok, men de blomstrede ganske kort, hvorefter selve "klokken" faldt af og efterlod blottede støvdragere.

Den gider jeg ikke spilde kræfter på i år.

Men nu er foråret lige om hjørnet, og det kribler i mig og gør mig kuldret bare ved tanken om at lave noget nyt i haven lige straks!

2 kommentarer:

  1. At din rose skulle være i familie med syrenen er ikke rigtig. Syrener er i Oleaceae familien (olivenfamilien)Hvor rosen er i i rosenfamilien -Rosaceae. Det vil sige der er tale om to forskellige familier.
    Dog skal det siges at den syren kan have overtaget jorden med den rødder og derfor gror roserne dårligt.
    Derudover syntes jeg det godt kunne ligne stråleplet du har på den. Har der været bladlus på? Hvis de er slemt angrebne kan dette gøre at roserne ikke åbner sig. Ellers findes der en skadevolder der ligger æg i knopperne og deres larve spiser så knoppen indefra. Kan ikke pt. huske hvad den hedder.
    Ellers hvor er den dejlig din have,Det må krible i fingrene nu hvor den første sol har vist tegn på foråret. ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Cecilie! Tak for rettelsen :) så har det været noget værre vås ham rosenmandens assistent har bildt mig ind. Men du har ret.. de rødder er over det hele i køkkenhaven. Ved du egentlig hvordan man (med et hårdt udtryk) slår sådan en syren ihjel eller holder den kraftigt nede? Altså uden at skade naturen?

      Slet