torsdag den 21. marts 2013

Små projekter det næste års tid

Fimbul vinteren raser stadig derude på trods af kalenderen råber at vi i dag skriver d. 21. marts.

Tankerne ledes hen på alle mulige mærkelige ting, som f.eks. om mennesket endelig har fået ødelagt klimaet så meget, at vi nu har fået længere vinter og kortere sommer?
Eller måske er istiden rykket nærmere, og dette blot er de første tegn?

Eller også er jeg bare gnaven, har udlængsel og brug for varme og lys...

Jeg har til gengæld brugt en smule tid på at samle billeder af nogle af de små-projekter jeg kunne tænke mig at prøve af i løbet af de næste 12 måneder.


Billede af arbejdsbord fra "Alt om Haven" 

Jeg har et gammelt vakkelvornt havebord, som den tidligere ejer ikke havde lyst til at smide ud da han flyttede. Det egner sig fint som plantebord om foråret, ude i drivhuset, men jeg kunne egentlig godt tænke mig at bygge mit eget.


Arbejdsbord fra "Alt om Haven"

Så vidt jeg kan se behøver bygningen af sådan et arbejdsbord ikke tage mere end en time.... men nu er det jo mig, så en dags tid? Det er også okay.

Af materialer skal jeg bruge to bordbukke, som kan købes til under 100 kr. i et byggemarked. Høvlede brædder(21x110 mm) - 7 stk. á 160 cm og 3 stk. á 67 cm. 42 30 mm træskruer og en skruemaskine.

Og så kommer det enkle, som ikke burde tage så lang tid for den handy-agtige person;
Læg alle de lange brædder side om side, tæt op ad hinanden og placér de korte brædder på tværs ovenpå - et i midten og de to yderste 5 cm fra midten. Så skal hver af de lange brædder fæstes til de korte, med to skruer i hver, som det kan ses på billedet... og voilá! Op på bukkene, og jeg vil ikke kunne få armene ned resten af dagen.

Dette arbejdsbord og så drømmen om min elskede hønsegård vil nok også vise sig at blive de største projekter i løbet af 2013. Måske bliver det kun til hønsegården.. nu får vi at se.


Billede af fuglekasser fra bogen "Magiske Måneder"

Billede af fuglekasse fra det svenske haveblad "Allers Trädgård"

At have fugle i haven er nyttigt for planterne; de spiser tusindvis af insekter og så er det virkelig hyggeligt at have dem i nærheden.

Derfor ville jeg elske at lave mine egne fuglehuse, og fordi jeg elsker at male og dekorere. Et fuglehus malet som et italiensk sommerhus er en rigtig sød idé.

Til et fuglehus (som dét på de første billede) skal jeg bruge uimprægneret uhøvlet træ.
Én måde at lave et fuglehus kan findes her:

http://www.skoven-i-skolen.dk/default.asp?m=17&a=1173

Billede af betonskål fra "Magiske Måneder"

Dette fad, skål eller hvad man nu ønsker at kalde det, synes jeg rigtig godt om. Jeg kan godt lide tanken om at lave mit eget fuglebad, eller en udendørs "vase" til blomsterkranse eller fyrfadslys til stille sommeraftner.


Billede af betonfad fra "Magiske Måneder"

Jeg kan vælge at lave det på mange måder; en måde er at bygge mønsteret op af en masse blade, som øverst, eller fra et enkelt rabarberblad.

Til et betonfad skal jeg bruge tørbeton, fugtigt sand (så det er til at forme), en stor plade til at støbe på, gummihandsker og de blade jeg ønsker mit mønster fra.

Der hældes to liter tørbeton i en balje og tilsættes lidt vand ad gangen til betonen har en konsistens som tyk mudder. Altså, hvis jeg former en bold i hænderne, må det ikke flyde ud. 
Herefter formes en bunke sand på pladen og bladene lægges med bagsiden opad, så aftrykket bliver tydeligere.
Så lægges der et tre centimeter tykt lag beton på bladene (betonen bør ikke gå ud over bladkanten), og til sidst formes en fod på skålen, eller en flad top om man vil, så den senere kan stå stabilt. Herefter bør det hele dækkes med plastic og få lov at tørre i 4 døgn.

Frengangsmåde


Billede af stol fra "Allers Trädgård"

Denne stol er jo genial! Jeg synes endda den ser tilpas simpel ud til at man eventuelt kunne lave den selv! Eller hvad? Om ikke andet kunne det være sjovt at prøve. Der er så meget træ her omkring - ukrudtstræer og den slags, så mon ikke? Så nogle skruer, noget lim og en håndfuld dyveler... Men hvis nogle af jer, som læser dette, synes I har en god måde, en opskrift på stol, så skriv endelig til mig i kommentarfeltet! :) Det kunne være ret fantastisk at lave den her slags stole til haven!

Men for nu må vi vente...

Imens kan jeg jo lige smide lidt billeder på af ting som jeg har lavet.

Etiket m. sommerridderspore

Etiket m. katteurt

Etiket m. Torskemund

Zinnia elegans

Min dreng, Thias, er blevet pappa... måske lidt ungt for en 9 årig, men når det nu kun er blomster-pappa, så er det knap så kriminelt. Han valgte et frø fra en pakke zinnia, som jeg har liggende, og såede hende nemsomt i muldjorden. Han fortalte mig at han også havde valgt et navn til hende; Astrid, fordi det betyder "gudesmuk". Og jo, nu siger jeg det; jeg har jo den sejeste unge i verden! :D
Nu får vi at se hvordan det går... mange ved jo hvor hårdt det er at være nybagt forældre.

Kruspersille

Kruspersillen er kommet ud. De kloge siger at persille oftest er voldsomt lang tid om at spire - 6-8 uger... men disse var allerede ude efter kun en enkelt uge... måske tager det så et stykke tid for dem at blive store?
Til sidst et øjebliksbillede af min have, som den ser ud lige nu, i alt sneen. Klædeligt, men.... som dansker påberåber jeg min ret til at være gnaven og brokke mig, så nu siger jeg det!

Nej, gider ikke mere! Gå så væk sne!


Sne

2 kommentarer:

 1. Jeg vil vædde på at, når du først er færdig med hønsehuset, så tager det bord kun en time. :-)

  Jeg er spændt på at høre mere om bladfadene, for lige når jeg tænker på tørbeton, så ville jeg tro at det ville masse blade, sand osv ud af mønster.. Men det har du mere styr på end mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Frederik :)

   Jeg har aldrig før lavet betonfade eller arbejdsborde, så det her er blot ideer og drømme :) men også selvom det går enormt dårligt med at lave disse ting, vil jeg fotodokumentere det og skrive om det her på bloggen, så alle kan tage del i mine pinlige fejltagelser ;)

   Slet